“We gaan heel groot worden in boodschappen”, aldus JET-topman Jitse Groen vorig jaar op een conferentie van zakenbank Morgan Stanley. Deze week kondigde JET aan dat het oud-Ahold-topman Dick Boer als voorzitter wil benoemen. Onder zijn toezicht zal het platform het bezorgen van boodschappen winstgevend moeten gaan maken.
Met de komst van Dick Boer als voorzitter van de raad van commissarissen (rvc) haalt Just Eat Takeaway een zwaargewicht binnen die leiding gaf aan Ahold Delhaize, een van de grootste supermarktbedrijven ter wereld.
Boer was bij Albert Heijn verantwoordelijk voor een succesvolle prijzenoorlog, kocht het Belgische Delhaize en nam bol.com over. Met die laatste overname zette Ahold stappen om een digitaler bedrijf te worden. Boer is nu commissaris bij Shell, Nestlé en SHV, het conglomeraat van de familie Fentener van Vlissingen. Met de functie van president-commissaris bij JET erbij zal Boer de komende tijd een volle agenda hebben.
De oud-Ahold topman volgt Adriaan Nühn op die in mei aftrad nadat enkele activistische aandeelhouders zich tegen hem hadden gekeerd. Hem werd lankmoedig optreden verweten, onder meer omdat hij zijn fiat gaf voor een – achteraf gezien – veel te dure overname in de Verenigde Staten.
Van Boer mogen beleggers verwachten dat hij Jitse Groen tegenwicht kan geven en dat hij de ceo kan uitdagen als het gaat om strategische vraagstukken, waaronder het rendabel krijgen van de bezorging van boodschappen. Groen mag dan geloven dat het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl heel groot kan worden in boodschappen, maar JET verliest nog altijd geld op het bezorgen van iedere order.
Geld verdienen aan boodschappen
Het verdienmodel van JET is de afgelopen jaren veranderd van een marktplaatsmodel (waarbij het restaurant de bezorging op zich neemt en JET alleen de schakel is tussen klant en restaurant) naar een hybride model. Hierbij neemt JET in bepaalde steden en regio’s ook voor een deel de bezorging op zich met eigen fietskoeriers.
Omdat de directe kosten laag zijn, ligt de brutomarge bij het marktplaatsmodel in de regel boven de 90 procent, waardoor het dankzij schaalgrootte mogelijk is hoge winstmarges te behalen.
Bij de bezorgactiviteiten is de brutomarge van JET echter negatief – het gevolg van relatief hoge loonkosten en weinig bereidheid bij de consument tot het betalen van bezorgkosten.
Thuisbezorgd.nl: Marktplaats vs. bezorgen
Bron: kwartaal- en jaarverslagen JET, schatting door VEB (zie details)
De eigen bezorging van maaltijden heeft JET vooralsnog niet winstgevend gekregen. Vorig jaar verzuchtte Groen dat alleen met de introductie van een bezorgfee van 4 tot 5 euro per order, de eigen bezorgorders even rendabel zouden worden als de marktplaatsorders. Maar dat is in Continentaal Europa niet mogelijk omdat klanten dit soort tarieven niet zullen slikken.
Steeds vaker bezorgt JET niet alleen warme maaltijden, maar ook boodschappen als melk, een fles cola en een tros bananen. JET bleef lange tijd weg van het bezorgen van boodschappen, volgens Groen omdat de marges laag zijn en er geen synergie zit tussen een pak melk en sushi. Een klant die op zoek is naar sushi gaat niet ineens een pak melk bestellen, of andersom, zo was zijn theorie.
Ommekeer
Tijdens de investeerdersdag in oktober 2021, iets meer dan een jaar na deze uitspraken, kondigde JET echter aan juist groot te willen worden in het bezorgen van boodschappen. Het bezorgen van boodschappen zou het logistieke netwerk van JET efficiënter maken, want klanten laten boodschappen op andere tijdstippen afleveren dan hun lunch of avondeten.
In Europa werkt JET sinds kort samen met grote supermarktketens als Albert Heijn, Asda, Carrefour, Casino en Spar. In april werd de samenwerking met Albert Heijn uitgebreid met de bezorging van dagelijkse boodschappen. Het sterke winkelnetwerk van Albert Heijn (circa 1100 winkels in Nederland en België) vormt de basis voor het bezorgen van boodschappen. De boodschappen worden in de winkel verzameld en door een koerier van Thuisbezorgd bij de klanten afgeleverd.
Verlieslatend
In tegenstelling tot flitsbezorgers als Getir, Flink en Gorillas maakt JET (vooralsnog) geen gebruik van eigen darkstores, een soort minidistributiecentra middenin woonwijken. Flitsbezorgers zijn zwaar verlieslatend, en krijgen het steeds moeilijker om financiering op te halen. Als het JET al niet lukt om rendabel een maaltijd te bezorgen, waarom zou dat dan wel lukken met een mandje boodschappen, zo was de vrees onder veel beleggers.
“Als een supermarktketen gebruik wil maken van ons logistieke netwerk dan kan dat. Dat doen we min of meer brutowinstneutraal, het is gewoon een aanvulling op ons logistieke netwerk” aldus Groen over de verwachte winstgevendheid van boodschappen. Na het behalen van brutowinst rest er onderaan de streep na kosten als marketing en administratie nog altijd verlies.
Grote markt
Dat supermarktketens als Albert Heijn, maar ook Jumbo en Spar, vaker de samenwerkingen aangaan met maaltijdbezorgers als Thuisbezorgd, Deliveroo of flitsbezorgers als Getir, Flink en Gorillas heeft alles te maken met de flinke omvang van deze markt.
In Nederland bedraagt het marktaandeel van boodschappen via internet net iets boven de 7 procent, een stuk lager dan bijvoorbeeld elektronica (meer dan 50 procent). Tegelijkertijd blijft het moeilijk om het bezorgen van (een klein mandje) boodschappen rendabel te krijgen. Een supermarktketen als Albert Heijn is dan ook bereid om dit uit te besteden aan bijvoorbeeld Thuisbezorgd.
Met hogere bezorgkosten en meer bestellingen - waardoor het koeriersnetwerk efficiënter wordt - zal JET hopen de winstgevendheid te verbeteren. Met de winstgevendheid van JET gaat het bovendien de goede kant op, zo liet het bedrijf zich deze week ontvallen (zie kader).
Aan oud-supermarktbaas Boer de schone taak om JET verder naar winst te begeleiden.
Eerder winstgevend |
- Maaltijdbezorgbedrijf JET publiceerde dinsdag ongeveer halverwege de handelsdag een opmerkelijk persbericht. De maaltijdbezorger verwacht nu in de tweede helft van dit jaar een positief aangepast brutobedrijfsresultaat (ebitda) te halen. |